29 Apr

3D Printer artizanal – scurta istorie

Salut, ma cheama Bogdan si acum vreo doi ani am aflat despre 3d printing. La inceput a fost mai degraba un lucru interesant de stiut si de urmarit, dar urmarind fenomenul, m-am gandit ca nu ar fi imposibil de realizat asa ceva chiar si la mine in sufragerie. Din acel moment, cu ajutorul catorva prieteni interesati de subiect am inceput sa ne folosim de informatiile postate de alti amatori de pe internet ca sa realizam un design propriu.

Prima iteratie a existat doar pe hartie si am realizat-o tinand cont doar de miscarile ce trebuia sa le execute capul de printare, dupa modelul Prusa Darwin. Insa cand ne-am consultat cu un domn profesor din domeniu de la Politehnica, am ajuns la concluzia ca primul design era foarte ineficient, cu multe parti redundante.
V1

A doua iteratie, si prima care a fost si construita (partial) a fost un model mult simplificat al primei variante, cu redundantele in mare parte eliminate. Aceasta varianta avea mecanismul de extrudare construit din lego si structura din scanduri si sipci din comert. Am inceput sa construim printerul pornind de la capul de printare si au urmat axele pe care acesta se misca, dar ne-am dat seama rapid ca era foarte imprecis sa lucram in felul acela, si ca trebuie sa pornim de la mare la mic, incepand cu structura principala, pe care am hotarat sa o facem cat mai zdravana.

A treia iteratie a mers mult mai usor pentru ca ne obisnuisem sa lucram cu sculele si piesele ce le aveam la dispozitie. Am inceput cu structura, pe care am facut-o din lemn, cat de zdravana am putut. Am facut designul printerului in asa fel incat volumul printabil sa fie cat mai mare (30xs30x25) si am mai redus si din redundante. Totul a mers struna pana cand am ajuns la ultima axa de miscare (Z) unde ne-am impotmolit. Asta impreuna cu niste schimbari pe plan profesional si lipsa uneltelor necesare m-au facut sa pun proiectul pe pauza.
IMAG0201

Pe pauza a ramas pana acum cateva luni cand l-am cunoscut pe Mihai care pe vremea aceea punea la cale Plan Zero si impreuna cu el am reluat proiectul care am zis ca ar fi si un bun proiect de inceput pentru grup. Am modificat din nou designul, am refolosit unele parti, altele le-am modificat si unele le-am facut de la zero. Cand am terminat de construit axele si noul cadru, Mihai a realizat un program care controla axele X si Y, aducand printerul la stadiul in care este, in esenta, un plotter 2D pe care l-am si prezentat la Ambasada.

Lasă un răspuns