16 Feb

Laser Frate!

In pregatire pentru Plai 2015, am realizat la Plan Zero o serie de experimente, printre care unele foarte faine cu proiectii laser!

Dupa incercari esuate in care am montat laserul pe difuzoare facute din farfurii de unica folosinta si alte idei nastrusnice, am dat de combinatia norocoasa: doua motorase care fac sa vibreze doua oglinzi micute. Unul controleaza verticala, celalalt orizontala. Vibratiile sunt date de faptul ca motorasele sunt legate la iesirea unui amplificator destul de puternic, fiecare pe un canal separat. Din cauza ca semnalul sonor oscileaza sub 0 si deasupra de 0 volti, motorasele nu se invart ci doar vibreaza si ele, la aceeasi frecventa cu semnalul audio. Sunetul vine de la calculator si intra in amplificator.
Asa arata muzica:

Nu prea interesant deoarece frecventele sunt cam egale pe fiecare canal, astfel incat prin proiectie apar elipse.
Asa arata doua semnale diferite pe fiecare canal (stanga, dreapta), unul fiind o sinusoida la 100 Hz, celalalt o sinusoida care urca de la 80 pana la 200 Hz:

Proportiile intre frecvente creeaza figurile Lissajous.
Am mai incercat si vizualizarea formei undei prin transmiterea ei la un singur motoras, celalalt fiind invartit cat se poate de incet prin alimentarea la baterie:


Dupa cum se vede din inregistrari, din cauza ca folosim motorase, imaginea proiectata „sare” la anumite frecvente. Aceasta este una din limitarile unui aparat atat de simplu.

16 Feb

Tremolo Optic v1.5

Proiect realizat la Plan Zero in Iulie-August 2015.


Printre multele proiecte faine pe care le-am vazut la MakeZine, unul mi-a atras atentia ca fiind un posibil cadou fain pentru tata, care-i mare chitarist. Se numeste Optical Tremolo Box si este un efect de tremolo pentru chitara, care arata foarte interesant pentru ca are motor si invarte un disc semitransparent intre un led si o rezistenta sensibila la lumina.
Prima versiune a efectului mi s-a parut prea simplista si neeficienta. Exista si o a doua versiune, parca prea complicata. Asa ca m-am hotarat sa fac ceva intermediar: am inlocuit la modelul din prima versiune potentiometrul care regleaza viteza motorului cu un circuit care conduce motorul cu PWM (pulse width modulation), realizat cu integratul 555. Destul de simplu si eficient, pentru ca reduce consumul de curent (important, avand in vedere ca aparatul e alimentat de la baterii) si permite un control mai bun al motorului (cel putin teoretic).
Intre pozele de mai sus se gaseste schema pe care am folosit-o pentru circuitul PWM si transpunerea ei pe stripboard.

Si, pentru sfarsit, un clip cu efectul si chitaristul: