16 Feb

Laser Frate!

In pregatire pentru Plai 2015, am realizat la Plan Zero o serie de experimente, printre care unele foarte faine cu proiectii laser!

Dupa incercari esuate in care am montat laserul pe difuzoare facute din farfurii de unica folosinta si alte idei nastrusnice, am dat de combinatia norocoasa: doua motorase care fac sa vibreze doua oglinzi micute. Unul controleaza verticala, celalalt orizontala. Vibratiile sunt date de faptul ca motorasele sunt legate la iesirea unui amplificator destul de puternic, fiecare pe un canal separat. Din cauza ca semnalul sonor oscileaza sub 0 si deasupra de 0 volti, motorasele nu se invart ci doar vibreaza si ele, la aceeasi frecventa cu semnalul audio. Sunetul vine de la calculator si intra in amplificator.
Asa arata muzica:

Nu prea interesant deoarece frecventele sunt cam egale pe fiecare canal, astfel incat prin proiectie apar elipse.
Asa arata doua semnale diferite pe fiecare canal (stanga, dreapta), unul fiind o sinusoida la 100 Hz, celalalt o sinusoida care urca de la 80 pana la 200 Hz:

Proportiile intre frecvente creeaza figurile Lissajous.
Am mai incercat si vizualizarea formei undei prin transmiterea ei la un singur motoras, celalalt fiind invartit cat se poate de incet prin alimentarea la baterie:


Dupa cum se vede din inregistrari, din cauza ca folosim motorase, imaginea proiectata „sare” la anumite frecvente. Aceasta este una din limitarile unui aparat atat de simplu.